top of page
Search
  • Writer's picturepiscizadjecucg

Dendromanija – bajkovita pjesmarica o šumskim životinjama



Prva zbirka pjesama crnogorskog pisca za djecu Žarka Vučinića pod nazivom „Dendromanija – ludorije iz šume“ predstavlja duhovitu, edukativnu i maštovitu kompilaciju od 30 pjesama sa idejom da se mališanima promoviše priroda i životinjski svijet kroz neobične stihove i strofe.




A žiri u sastavu: Miroslav Jovanović Timotijev, Andrijana Nikolić i Svetlana Kalezić-

Radonjić, nakon pažljivog upoznavanja sa osam knjiga pristiglih na konkurs, jednoglasno je

odlučio da godišnju nagradu Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade dodijeli zbirci poezije Dendromanija – ludorije iz šume Žarka Vučinića.




U knjizi ima pregršt vrcavih poruka bitnih za odrastanje i vješto “upakovanih” minijatura koje nam otkrivaju ćudi životinja iz naših šuma, kao i pjesama u kojima preovladavaju ekološke poruke. Takođe, čitajući knjigu „Dendromanija – ludorije iz šume“, upoznaćete šumske životinje koje imaju ljudske osobine – žele da postanu pisci, modni kreatori, bubnjari i sl.

Vučinić je posljednjih godina objavio zapažene knjige u kojima obrađuje ekološke teme: trilogiju o puhu Đorđu koju čine romani „Čudesni svijet puha Đorđa“, „Puh Đorđe duhovi triftara“ i „Puh Đorđe u zamci Spiridona Ledenog”, kao i knjigu „Djevojčica Tara i čarobno drvo” (2019) koja je osvojila najprestižniju regionalnu nagradu “Mali princ”.




Djeca su neke od pjesama iz najnovije knjige „Dendromanija – ludorije iz šume“ imali priliku da čuju u okviru brojnih regionalnih manifestacija i edukativnih radionica „Priroda, djeca, mašta“ i „Učimo o šumama uz puha Đorđa i djevojčicu Taru“ čiji je kreator Žarko Vučinić (inženjer šumarstva). Na pomenutim radionicama je od 2016 godine bilo prisutno preko 8000 mališana, a organizovale su se u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Srbiji sa ciljem povratka djece prirodi i edukacije o temama iz oblasti zaštite životne sredine.


“Dendro znači „nešto povezano sa drvetom“ (na grčkom dendron je drvo), a manija je zanesenost, strast za nečim, u ovom slučaju zrnce luckastih ideja koje mi je poklonila šuma. Tako su nastale ove pjesme – možda u njima pronađete nekog vašeg druga, rođaka ili komšiju. Takođe, moguće je da će vas one naučiti o nekim osobinama živog svijeta šuma kojeg trebamo razumijeti, uvažiti i nadam se, zavoljeti” istakao je Vučinić.


Vizuelni pečat knjizi daju predivne ilustracije talentovanih, mladih autorki: Marije Simović I Nikolete Ćorović, koje su sa Vučinićem sarađivale i na romanu „Djevojčica Tara i čarobno drvo“.


Knjiga „Dendromanija – ludorije iz šume“ je sufinansirana na konkursu Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore za 2021. godinu.

106 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page