top of page
Search
  • Writer's picturepiscizadjecucg

ODLUKA ŽIRIJA ZA DODJELU GODIŠNJE NAGRADE UDRUŽENJA CRNOGORSKIH PISACA ZA DJECU I MLADE

Žiri u sastavu: prof. dr Dušanka Popović (članica), mr Goran Radojičić (član) i doc. dr Svetlana Kalezić-Radonjić (predsjednica Žirija), nakon pažljivog upoznavanja sa jedanaest knjiga pristiglih na konkurs, jednoglasno je odlučio da godišnju nagradu Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade za 2023. godinu dodijeli zbirci poezije Pjesmaste priče Velimira Ralevića.


Ralević je već trideset godina unazad etablirano ime na crnogorskoj književnoj sceni, prepoznat u regionu kao jedan od najdarovitijih savremenih crnogorskih pjesnika za djecu i mlade. Mnošto objavljenih poetskih knjiga od 1994. godine naovamo, obilje nagrada i priznanja, te značajna zastupljenost u antologijama i književnoj kritici, pokazatelj su njegovog talenta i pregalaštva na polju dječje i omladinske književnosti.


Iako je među kandidovanim knjigama bilo zanimljivih i vrijednih ostvarenja, naročito u vizuelno-materijalnom pogledu, što se uklapa u savremene trendove usmjerene ka čitalačkoj pažnji i perceptivnim sklonostima novih generacija, Pjesmaste priče Velimira Ralevića izdvojile su se, prije svega, svojim tekstualnim kvalitetima oličenim u humoru, invenciji i inteligenciji, kao ključnim osobinama kvalitetne moderne književnosti za mlade koje su ovu zbirku i preporučile za nagradu o kojoj je riječ.


Fabuliranje u kontekstu oneobičavanja donijelo je izuzetnu raznovrsnost poetskog materijala – tako u dvanaest dužih pjesama imamo veoma zanimljive poetske „priče“ o puteljku u planini, o punoglavcu, o slovu N, o latici, o raku potočaru, o dva ćirilična S koja zajedno tvore O, o egipatskim bogovima, ali i o škotskim animalističkim klanovima, u kojima često poetski materijal na sasvim neočekivan način „sklizne“ u dubinu, promovišući kvalitetnu književnost za djecu i mlade kao mjesto susreta s odraslima, u kojima podjednako mogu uživati čitaoci različitog uzrasta. Dodatni kvalitet ove poezije predstavlja promovisanje interkulturalnosti, kao ključa za spoznaju različitih kulturnih sistema, čime se posredno promoviše odnos tolerancije prema Drugom i Drugačijem, ali i relativizovanje sopstvene „važnosti“ uz pomoć humora i maštovite nadgradnje stvarnosti u kojoj životinje bivaju vođene ljudskim strastima, a ljudi – životinjskim.


Na ovaj način, Velimir Ralević svoje čitaoce, male i velike, na duhovit način uči da je život širi od onog kakvim ga najčešće vidimo, te da se od kompleksne stvarnosti, često opterećene osjećanjem beznađa i tragizma, najbolje braniti – smijehom.


U ime Žirija,

Doc. dr Svetlana Kalezić-Radonjić



32 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page