top of page
Search
  • Writer's picturepiscizadjecucg

Proglašena najbolja knjiga Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade

Žiri u sastavu: Miroslav Jovanović Timotijev, Andrijana Nikolić i Svetlana Kalezić-

Radonjić, nakon pažljivog upoznavanja sa osam knjiga pristiglih na konkurs, jednoglasno je

odlučio da godišnju nagradu Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade dodijeli zbirci poezije Dendromanija – ludorije iz šume Žarka Vučinića.




Iako je među pristiglim publikacijama bilo zanimljivih i vrijednih ostvarenja naročito u

vizuelnom pogledu (što svjedoči o zainteresovanosti autorā da se odgovori savremenim

trendovima, u kojima se materijalnosti knjige za djecu posvećuje značajna pažnja), pomenuto ostvarenje Žarka Vučinića izdvojilo se, prije svega, svojim tekstualnim kvalitetima – svježa rima, zanimljiva događajnost, ekološka osviješćenost i u vezi sa tim snažan edukativni potencijal, razigrani jezik naglašeno humorističkog predznaka, neobična upotreba riječi u kojoj se elementi slenga i leksike odraslih inovativno kontekstualizuju u svjetlu savremenih jezičkih kretanja – neki su od ključnih elemenata koji su ovu knjigu izdvojili od ostalih, preporučivši je za pomenutu nagradu.





I pored toga što animalistika predstavlja jedno od najizrazitijih područja dječje književnosti, u pomenutoj zbirci se, kroz trideset pjesama, postupkom duhovite i neobične antropomorfizacije, mladi čitalac upoznaje sa svijetom životinja iz unutrašnje perspektive, ali

saznaje mnogo toga i o svijetu ljudi – preslikavaju se muško-ženski odnosi, usmjerenost na fizički izgled, beskompromisnost u dosezanju ciljeva... što za posljedicu ima dublje promišljanje stvarnosti koja nas okružuje. Takođe, prisutna je i maštovita nadgradnja realnosti u kojoj životinje žive svoje egistencije, pri čemu se njima imanentna animalistička priroda modifikuje uticajem profesije za koju su se opredijelile, što proizvodi izrazito humorističke efekte.


Budući da duhovitost, u skladu sa usmjerenošću dječje psihe na smijeh i vedrinu, predstavlja jednu od ključnih odlika kvalitetne književnosti za djecu, te da se upravo u prostoru smijeha najviše poništavaju sve naše razlike, uključujući i uzrasne, zbirka poezije Dendromanija – ludorije iz šume Žarka Vučinića značajno doprinosi razvoju savremene crnogorske književnosti za djecu i, u skladu sa tradicijom najkvalitetnijih ostvarenja, nameće se kao štivo za dualnu publiku – djecu i odrasle.

226 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page